Bitcoin Forks

Bitcoin Forks

Bitcoin forks, wat zijn het nu precies?

bitcoin forksJe ziet het de laatste paar maanden steeds vaker in de krant staan, de Bitcoin is immers razend populair. Veel mensen hebben dan ook wel een idee wat de munt nu precies is en wat hij allemaal kan doen. Er zijn echter een hoop termen in de cryptowereld die wat lastig kunnen zijn om te begrijpen. Een van deze termen is de ‘fork’, zo’n fork kan voor grote prijsschommelingen zorgen. Het is dus wel van belang dat je weet wat een fork precies is en wat dit betekend voor de toekomst van Bitcoin. In dit artikel gaan we dieper in op deze fork, we laten je zien wat het precies is en wat voor gevolgen een fork heeft.

Wat is een bitcoin fork?

Zoals je weet gaat alles van Bitcoin over het netwerk en wordt alles bestuurd door een computersysteem. Een fork betekend dan ook niets anders dan een verandering in het computersysteem van de digitale munt. Vaak gebeurd dit omdat de miners niet meer achter het huidige systeem van Bitcoin staan. Zij willen dan ook verder gaan met hun eigen software, dit doen ze door middel van een fork. De munt wordt dan als ware in twee opgesplitst, de ene heeft de oude software en de andere heeft de nieuwe software.

Deze forks duren normaal gesproken niet zo heel lang, van enkele minuten tot enkele dagen. Echter, in sommige gevallen is de fork permanent en blijven er dus daadwerkelijk twee munten over. Dit kan nog wel eens voor wat verwarring zorgen, mensen weten niet goed welke munt ze nu moeten kiezen. De meeste exchanges bieden dan ook de mogelijkheid om te kiezen welke variant je kiest, echter kiezen sommige exchanges er voor om een kant te kiezen.

Welke forks op bitcoin zijn er geweest?

Er zijn al enkele eerdere forks geweest op Bitcoin. Sommigen waren natuurlijk succesvoller dan anderen. Hieronder hebben we de meest recentelijke en bekende forks voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast kun je zien wat er precies veranderd is in die fork:

Bitcoin Cash: Dit is de meest bekende en meest ingrijpende fork geweest van allemaal. Bitcoin cash werd vooral ondersteund door een groot gedeelte van de miners. Zij zijn dan ook verder gegaan met hun eigen software. Deze software belooft sneller en beter te zijn, al blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Op dit moment staat de munt op de 4e plek volgens de Coinmarketcap. Bitcoin Cash heeft op het moment van schrijven een prijs van om en nabij de $2000.

Bitcoin Gold:Deze fork werd gemaakt omdat een groot deel van de gebruikers graag een munt wilde die ASIC resistent was, Bitcoin was dit nog niet. Deze fork is echter niet zeer succesvol en heeft dan ook niet zeer lang stand gehouden.

Bitcoin Diamond: Ook deze fork heeft lang niet zo’n grote impact gehad als Bitcoin cash. Bitcoin Diamond focuste zich voornamelijk op de snelheid, al heeft de munt nooit veel voet aan de grond gekregen. Van alle forks is dan ook vrijwel alleen Bitcoin Cash succesvol geweest.

Let wel op, er zijn een hele hoop munten met Bitcoin in de naam. Dit betekend NIET dat deze munten allemaal afstammen van een Bitcoin fork, vaak worden deze munten namelijk gemaakt omdat de naam Bitcoin veel geld oplevert. Mensen denken namelijk dat het een soort Bitcoin is voor een lagere prijs en zij zullen hier dan ook veel geld in stoppen. Enkele voorbeelden van munten die Bitcoin in de naam hebben maar geen fork zijn: Bitcoindark, Bitcoinred.

Welke bitcoin fork komt eraan?

bitcoin forks kopenEr zitten nog verschillende forks aan te komen voor Bitcoin in de nabije toekomst. De vraag is alleen welke van deze forks succesvol zullen worden en welke er allemaal zullen dalen wanneer ze geïmplementeerd worden. Hieronder weer een rijtje met de volgende forks die nog in de wachtrij staan:

Super Bitcoin: Deze fork belooft een veel grotere block size aan te kunnen, al is de vraag of dit wel gaat werken in de praktijk. Deze fork heeft echter vrij veel haat achter zich gekregen. Dit komt voornamelijk om het feit dat ze geen White paper hebben en dat ze vrij weinig informatie naar buiten brengen over de fork.

Bitcoin Platinum: Deze fork zal zeer, zeer waarschijnlijk niet doorgaan. De maker hiervan is namelijk al opgepakt, het lijkt ons dan ook sterk dat de fork zal worden gebruikt. Wat bleek nu, de maker was een tiener uit Korea die op de short term makkelijk geld wilde verdienen. Deze fork is dus niet succesvol en al helemaal geen verbeterde variant van Bitcoin.

Bitcoin God: Over deze fork is niet zo heel veel bekend, waarschijnlijk zou hij aan het eind van december moeten komen. Echter we hebben nog steeds niets gehoord van het project, het kan dan ook zijn dat hij pas later zal komen. In tegenstelling tot de andere forks staan achter Bitcoin God toch wel een aantal grote groepen uit Korea. De community van deze fork is dan ook wel iets groter, echter valt nog maar te zeggen of ook dit project een succesvolle is. Ook is er voor deze fork geen algemene invoer datum bekend, het is dus echt afwachten.

Lightning Bitcoin: De naam zegt het al, deze fork is gericht op het verhogen van de snelheid van betalingen. Deze fork ziet er heel erg belovend uit en veel mensen staan dan ook achter dit systeem. Hij zou uit moeten komen aan het eind van het jaar, echter zal dit waarschijnlijk vertraagd worden naar 2018. Het project is op dit moment nog geheel onder ontwikkeling.

Bitcoin Uranium: Deze fork beloofd niet veel soeps. Er is namelijk vrijwel niets bekend over de fork. Ze hebben geen Social Media, geen website en geen White paper. Dit laat wel zien wat voor een onzin fork het moet zijn. Experts zijn dan ook zeer negatief over deze fork en raden af om hier in te gaan investeren mocht het wel uitkomen.

Bitcoin Cash Plus: Deze fork richt zich net als het Lightning network op een peer to peer network. Echter is de Lightning variant veelbelovender en daar staan ook veel meer mensen achter. Er is geen datum bekend over Bitcoin Cash Plus, alleen wordt wel geschat dat hij begin/midden 2018 uit zal komen. Wat is bitcoin cash

Wat is SegWit2x?

SegWit2x is de naam van een fork die zou komen gedurende dit jaar. Dit was dan ook de fork waar iedereen op zat de wachten. Deze fork beloofde een veel snellere transactietijd en de grootte van de blocksize zou aanzienlijk vergroot worden. Wanneer dit de grootste variant van Bitcoin zou worden dan zou de munt in zijn geheel aanzienlijk beter worden dan de originele munt. In aanloop van deze fork stroomde Bitcoin dan ook aardig leeg. Vrijwel iedere munt daalde in aanloop tot de fork. Dit gebeurd voor enkele weken, het was dan volgens experts ook echt een “bloedbad” voor andere munten dan die van de fork. Echter, een paar dagen voor de dag dat hij uit zou komen werd het project geannuleerd. Dit natuurlijk met groot ongenoegen van de cryptocommunity. Vele mensen zagen hun geld verdwijnen en velen zijn tot vandaag de dag nog steeds boos op de groep achter SegWit. Deze groep heeft wel beloofd ooit nog eens de fork toe te passen, maar je kunt natuurlijk begrijpen dat er door de falende gebeurtenis niet heel veel voorstanders over zijn gebleven. Mensen vertrouwen het nog steeds niet helemaal en ze denken zelfs dat het wel eens een scam zou kunnen zijn geweest om de prijs verder op te drijven, als is dit echter nooit bewezen geacht.

Wat is Multibit?

Multibit is een van de bekendere Bitcoin wallets van dit moment. Je vraagt je misschien af, wat is een wallet nu precies en waarom kan ik het geld niet gewoon op een exchange laten staan? Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste kan een exchange gehackt worden, dit zou immers niet de eerste keer zijn. Het kan dan ook zomaar zijn dat jouw munten gestolen zijn, je bent ze in geval van een hack dan ook voorgoed kwijt. Ten tweede kan een exchange failliet gaan. Denk maar aan MtGox, dit was vroeger de grootste exchange tot hij failliet ging. Duizenden mensen raakten hun geld kwijt en dit hebben ze ook nooit meer terug gezien.

Dit had allemaal voorkomen kunnen worden als je een wallet had gebruikt. De wallet zorgt er voor dat je in feite zelf een bank bent. Jij bent de persoon die voor de beveiliging zorgt en jij bent dan ook daadwerkelijk de enige die de munten in handen heeft. Bij een exchange heb je dit niet, de exchange houdt de munten in hun wallet voor jou. Multibit is dus een prima oplossing voor degene die op zoek is naar een goede wallet. De wallet is vrij overzichtelijk en erg makkelijk in gebruik. Hij is wel een tijdje uit de lucht geweest, dit kwam door een groot aantal bugs. Echter kun je de wallet nog gewoon downloaden van de website van Multibit. Zo kun jij ook zelf je munten bewaren en hoef je ze niet in de handen van anderen te leggen.

Wat is “Lightning network”?

In augustus kwam “Lightning network” voor het eerst voor op de Bitcoin forums. Het is een implementatie van een betaalsysteem waardoor microtransacties en normale transacties tegelijkertijd behandeld konden worden. Dit zou een hele hoop tijd en moeite besparen. Het zou dan ook een P2P transactiesysteem bevatten, dit zou revolutionair zijn voor de digitale valuta. Helaas is het nog niet helemaal klaar, het project is dan ook nog vol in ontwikkeling en het is dan ook nog maar afwachten op de invoerdatum. Op internet kun je de ontwikkelingen volgen en je kunt ook een kijkje nemen op de White paper van Lightning Network. Ook kun je een kijkje nemen op diverse crypto forums. Vaak ben je door deze forums sneller op de hoogte van het nieuws, artikelen zijn meestal te laat en al helemaal bij crypto valuta kan dit nog wel eens nadelige gevolgen hebben.

Bitcoins kopen bij Litebit

Het is makkelijk om Bitcoins te kopen op een betrouwbare en handige exchange website. Het makkelijkste is om een Nederlandse of Europese site te zoeken. Vaak kun je dan namelijk de taal op Nederlands zetten. Dit maakt het stukken makkelijker om de munten aan te schaffen. Een van de meest bekende Europese exchanges is Litebit. Deze exchange heeft heel veel soorten munten waaronder Bitcoin, Ethereum en Ripple. Ze staan erg goed aangeschreven en ze krijgen over het algemeen hele goede reviews, de klanten ondervinden vrijwel nooit problemen of bugs. Ben je dus op zoek naar een betrouwbare en handige exchange? Neem dan eens een kijkje op https://www.litebit.eu

Bitcoin kopen met iDeal

Op Litebit, BitonicBitfinexBitconnectYoBit en vele andere exchanges, kun je gewoon Bitcoins kopen met Ideal. Het kan wel zijn dat je eerst je identiteit moet verifiëren, dit doen ze om witwassen te voorkomen. Wanneer je account helemaal klaar is kun je heel gemakkelijk Bitcoins kopen. Je hoef alleen maar het aantal in te vullen en de betaling te voldoen met IDeal. Vervolgens zul je even moeten wachten tot de Bitcoins in je wallet staan en ze ‘geconfirmeerd’ zijn. Deze confirmation duurt niet zo heel erg lang, afhankelijk van de drukte kan het een paar uur duren. Bij hele zware overbelasting aan het netwerk moet je soms een dagje wachten voordat ze daadwerkelijk in je wallet staan. Na dit tijdje wachten is alles helemaal klaar, je bent dan officieel een Bitcoin trader!

 • bitcoinBitcoin (BTC) $ 22,895.00
 • ethereumEthereum (ETH) $ 1,571.91
 • tetherTether (USDT) $ 0.999540
 • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00
 • bnbBNB (BNB) $ 310.21
 • xrpXRP (XRP) $ 0.399402
 • binance-usdBinance USD (BUSD) $ 1.00
 • cardanoCardano (ADA) $ 0.373689
 • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.092488
 • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.09
 • okbOKB (OKB) $ 37.16
 • solanaSolana (SOL) $ 23.76
 • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,566.07
 • polkadotPolkadot (DOT) $ 6.22
 • shiba-inuShiba Inu (SHIB) $ 0.000012
 • litecoinLitecoin (LTC) $ 93.95
 • avalanche-2Avalanche (AVAX) $ 19.58
 • tronTRON (TRX) $ 0.062100
 • daiDai (DAI) $ 0.999712
 • uniswapUniswap (UNI) $ 6.46
 • wrapped-bitcoinWrapped Bitcoin (WBTC) $ 22,811.00
 • cosmosCosmos Hub (ATOM) $ 13.12
 • chainlinkChainlink (LINK) $ 6.95
 • the-open-networkToncoin (TON) $ 2.28
 • leo-tokenLEO Token (LEO) $ 3.56
 • moneroMonero (XMR) $ 174.99
 • ethereum-classicEthereum Classic (ETC) $ 21.39
 • aptosAptos (APT) $ 16.47
 • bitcoin-cashBitcoin Cash (BCH) $ 132.95
 • stellarStellar (XLM) $ 0.090264
 • apecoinApeCoin (APE) $ 5.77
 • quant-networkQuant (QNT) $ 142.45
 • nearNEAR Protocol (NEAR) $ 2.30
 • crypto-com-chainCronos (CRO) $ 0.077746
 • filecoinFilecoin (FIL) $ 5.06
 • lido-daoLido DAO (LDO) $ 2.07
 • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.237407
 • vechainVeChain (VET) $ 0.023084
 • hedera-hashgraphHedera (HBAR) $ 0.064518
 • internet-computerInternet Computer (ICP) $ 5.71
 • decentralandDecentraland (MANA) $ 0.735681
 • axie-infinityAxie Infinity (AXS) $ 10.60
 • fantomFantom (FTM) $ 0.482137
 • aaveAave (AAVE) $ 80.99
 • the-sandboxThe Sandbox (SAND) $ 0.721143
 • eosEOS (EOS) $ 1.05
 • elrond-erd-2MultiversX (EGLD) $ 42.66
 • flowFlow (FLOW) $ 0.994432
 • fraxFrax (FRAX) $ 0.999533
 • theta-tokenTheta Network (THETA) $ 1.02