Exchange Litebit

Exchange Litebit

litebitDigitale valuta minen, dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Als we dus onze digitale portefeuille willen aanleggen, dan zullen we ergens moeten aankloppen waar we dergelijke cryptomunten kunnen kopen. Die zoektocht is allesbehalve eenvoudig en zal allerhande vragen vroegen oproepen: hoe zit het met de veiligheid? Wat met de prijzen? Wat zijn de fees bij het handelen? Kan ik er met iDeal betalen? Het zijn stuk voor stuk praktische vragen die ons ertoe brachten om ook de verschillende exchangeservices aan een grondige bespreking te onderwerpen. In dit artikel: de LiteBit Exchangeservice.

Even recapituleren: wat is een Exchangeservice?

Een exchangeservice moet je een beetje zien als de typische huisjes of hokjes waar je in het buitenland jouw euro’s kunt omruilen voor andere munten. Hier gaat het uiteraard om een digitaal loket. Zo kan je er bijvoorbeeld BitCoins of Ethereum aanschaffen en dat in slechts enkele klikken. Ook kan je ze opnieuw verkopen of zelfs inruilen voor andere munten.

Tot daar echter de gelijkenis, want in de praktijk gaat zo’n exchangeservice ook een stuk verder. Zij ontwikkelen immers ook een digitale wallet om jouw cryptovaluta op te slaan en hangen daar vaak een uitgebreide portfoliodienst aan vast. Zo kan je voortdurend de waarde van jouw digitale portefeuille beoordelen. Door de uitgebreide beveiligingsmaatregelen wordt die digitale portefeuille ook tot in zijn kleinste details beschermt – net om die reden wordt maar beter gekozen voor een Exchangeservice met een hoge kwaliteitswaarde. Dat daar een hogere fee aan verbonden is? Dat is de kostprijs van veiligheid, zeggen wij dan.

Kortom: de term ‘Exchangeservice’ roept eigenlijk veel verwarring op, aangezien de meeste van hen heel wat extra diensten aanbieden dan louter het omruilen van digitale munten. Ze kunnen dan ook eerder gezien worden als een beleggingsplatform dan als een loutere omruildienst.

 

Wat typeert Litebit?

Deze online exchangedienst heeft het grote voordeel dat hij rechtstreeks afkomstig is van onze eigen Nederlandse bodem. Het is een erg betrouwbare Crypto-exchange die voldoet aan de huidige Nederlandse wetgeving. Ook biedt het alle Nederbelgische betaalmethoden aan, gaande van iDeal tot BanContact. Zo moet je niet eerst euro’s omzetten naar dollars om nadien pas digitale munten te kunnen aanschaffen – vaak met een tweedelige fee en een bijhorende grotere afhankelijkheid van wisselkoersen tot gevolg. Je kan er vlot in meer dan 50 verschillende digitale munten handelen en bij vragen kan je gewoon terecht bij de Nederlandse klantendienst. Dat is veilig, betrouwbaar en klantvriendelijk – maar daarover verder meer.

 

Wallets: online, software of hardware

Ook bij deze exchangedienst hoef je geen softwarematige wallet te downloaden en te installeren op jouw eigen computer. Natuurlijk blijft dat wel een optie: de website verwijst je altijd door naar een vertrouwbaar downloadplatform met een uitgebreide keuze, gaande van hardwarematige wallets tot software voor op je smartphone of desktop. Bij een transactie kan je in dat geval ook gewoon jouw ontvangstadres opgeven: de aangekochte digitale coins worden dan naar die wallet verzonden.

 

Allemaal iets te technisch? Dan kan je ook gewoon jouw digitale coins handig opslaan op hun online wallet. Die wallet kan je meteen aanmaken tijdens het registreren van jouw account. Extra eenvoudig, toch?

 

Veiligheid & Betrouwbaarheid

litebit veiligVeiligheid en betrouwbaarheid zijn altijd cruciale elementen van online exchangediensten.

In de eerste plaats zal je daarom jouw identiteit moeten bewijzen. Dit is een normale procedure die misbruik en fraude moet uitsluiten. Jouw anonimiteit geef je op, maar je krijgt er een wel erg betrouwbaar platform voor in de plaats. Is dat erg? Als je geen frauduleuze bedoelingen in het achterhoofd hebt, is dat eigenlijk helemaal geen probleem.

De betrouwbaarheid van het platform blijkt ook gewoon uit het feit dat het onderdeel uitmaakt van de zogenaamde LiteGroup. Deze LiteGroup ontwikkelt heel wat cryptogelddiensten die stuk voor stuk hun betrouwbaarheid al meermaals hebben weten te bewijzen en al menig gebruiker wisten te bekoren. Ook het feit dat het betaaldiensten aanbiedt aan winkels en ondernemingen, moet dat ondersteunen. Die ondernemingen reageren dan ook erg enthousiast: de automatische transactie- en omzettechniek is uniek en sluit volatiliteitsrisico’s volledig uit.

Qua betrouwbaarheid speelt een Nederlandse dienst altijd in onze kaart. Het hele systeem voldoet immers aan de Nederlandse wetgeving en is ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De klantendienst is vlot bereikbaar en biedt technische ondersteuning. Ook de adresgegevens zijn transparant weergegeven op de website. Weet trouwens dat het platform genomineerd werd voor de Dutch Fintech Awards 2017, wat andermaal de waardigheid van het systeem aantoont.

En de veiligheid? Die gaat over verschillende lagen. Zoals eerder gezegd start het bij de persoonlijke identificatie, maar toch gaat het ook een stuk verder. Zo zal het informatie inwinnen bij andere partijen om de identificatie te verifiëren. De tweede laag vinden we bij het persoonlijk wachtwoord die de gebruiker dient aan te maken tijdens de registratie. Hier wordt uiteraard aangeraden om een generator te gebruiken die afwisselend gebruikmaakt van leestekens, hoofdletters, cijfers en speciale tekens – aangezien dit de veiligheid sterk de hoogte in zal stuwen. Een derde laag vinden we bij de bescherming van de persoonlijke gegevens, waar het platform voortdurend maatregelen toe neemt. En misschien nog wel de belangrijkste vierde laag: de kracht van het netwerk. Ook hier wordt het netwerk ingeschakeld om iedere betaling te verifiëren en frauduleuze betalingen te voorkomen. Want ook dat is veilig en betrouwbaar.

 

Betaalmogelijkheden

litebit iDealZoals eerder gezegd gaat het om een online exchangedienst, wat heel wat voordelen te bieden heeft. Zo kan je er bijvoorbeeld betalen met iDeal en Bancontact, maar evenzeer via Sepa, GiroPay of zelfs Sofort. Coins aankopen via BitCoin, ook dat behoort tot de mogelijkheden.

Opgelet: van zodra je voor meer dan 15 euro online coins wenst aan te kopen, zal je jezelf moeten identificeren. Bij lagere bedragen kan dat echter volledig anoniem gebeuren. Die identificatie dient ter bescherming en de veiligheid van het systeem: frauduleuze partijen worden zo buitenspel geplaatst.

 

Kosten bij het aankopen

Een exchangeservice werkt uiteraard niet gratis. Net zoals alle andere exchangediensten rekent ook deze dienst een zogenaamde fee aan bij iedere transactie. Deze fee is een afzonderlijke transactiekost en staat lost van de zogenaamde blockchainkost, die eventueel ook ingehouden zal dienen te worden. De hoegrootheid van die fee? Dat hangt af van coin tot coin: sommigen maken gebruiken van een zogenaamde vaste transactiekost, anderen van een transactiepercentage. Afhankelijk van de marktsituatie kunnen die bedragen en percentages uiteenlopen.

Natuurlijk ben je niet erg veel met die uitleg en dus namen wij de proef op de som.  We willen bijvoorbeeld voor € 1.000 aan online coins aankopen en besluiten om dat evenredig te verdelen over vijf digitale munten. De praktijk leerde ons dat daar over het algemeen een vaste transactiekost van € 0,42 aan verbonden was. In ons geval kostte dit ons met andere woorden € 2,20 oftewel 0,22%. Niet slecht voor een exchangedienst.

Opgelet: ook bij het verkopen en verhandelen zal, zoals bij de andere diensten, opnieuw een transactiefee van toepassing zijn. Dergelijke fees kunnen wel sterk oplopen en zullen zich vertalen in een zogenaamde spread die we ook al kennen van online brokers. Enkel verkopen bij fikse winst is met andere woorden de boodschap.

 

Voor- en nadelen van het systeem

Zoals steeds eindigen we onze bespreking met een overzicht van de voor- en nadelen van deze exchangedienst. Alleen zo kunnen we een echt onafhankelijk oordeel vellen.

Voordelen:

 • Tot € 15 kan je zonder identificatie kopen en betalen;
 • De identificatie verhoogt de veiligheid;
 • Heel wat maatregelen om de veiligheid te verhogen en de bescherming van de persoonsgegevens te garanderen;
 • Beperkte transactiekosten bij de aankoop;
 • Online wallet beheren of versturen naar eigen wallet;
 • Overzicht van koersverloop in digitale portfolio;
 • Nederlandse dienst met een hoge betrouwbaarheid;
 • Beschikbaarheid van een klantendienst voor technische ondersteuning.

Nadelen:

 • Heel wat Coins zijn niet op voorraad, waardoor je in dat geval niet kan bestellen;
 • Ruim verschil in aan- en verkoopprijs.

Samengevat: Het is een erg betrouwbaar platform rechtstreeks afkomstig van onze eigen Nederlandse bodem. Het platform is erg gebruiksvriendelijk en biedt heel wat digitale munten aan. Dankzij de automatische grafieken kan je eenvoudig de koers raadplegen en jouw online portfolio bijhouden. Bij fikse winst zal het systeem je waarschuwen: zo kan je tijdig verkopen. Ook de hoge mate van veiligheid verdient de nodige bekoring. Bij problemen kan je 5 dagen op 7 terecht bij de klantendienst.

Veiligheid en service heeft anderzijds zijn prijs: een fikse spread die natuurlijk aan jouw inkomsten zullen toornen. Anderzijds: het systeem helpt om het maximale uit jouw investeringen te halen – waardoor die spread zich natuurlijk dubbel en dik terug zal verdienen.

 • bitcoinBitcoin (BTC) $ 22,862.00
 • ethereumEthereum (ETH) $ 1,570.49
 • tetherTether (USDT) $ 1.00
 • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00
 • bnbBNB (BNB) $ 309.56
 • xrpXRP (XRP) $ 0.400632
 • binance-usdBinance USD (BUSD) $ 0.999160
 • cardanoCardano (ADA) $ 0.372540
 • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.091527
 • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.08
 • okbOKB (OKB) $ 37.15
 • solanaSolana (SOL) $ 23.61
 • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,564.78
 • polkadotPolkadot (DOT) $ 6.19
 • shiba-inuShiba Inu (SHIB) $ 0.000012
 • litecoinLitecoin (LTC) $ 93.45
 • avalanche-2Avalanche (AVAX) $ 19.46
 • tronTRON (TRX) $ 0.062033
 • daiDai (DAI) $ 0.999384
 • uniswapUniswap (UNI) $ 6.46
 • wrapped-bitcoinWrapped Bitcoin (WBTC) $ 22,790.00
 • cosmosCosmos Hub (ATOM) $ 13.09
 • chainlinkChainlink (LINK) $ 6.93
 • the-open-networkToncoin (TON) $ 2.28
 • leo-tokenLEO Token (LEO) $ 3.55
 • moneroMonero (XMR) $ 174.66
 • ethereum-classicEthereum Classic (ETC) $ 21.34
 • aptosAptos (APT) $ 16.37
 • bitcoin-cashBitcoin Cash (BCH) $ 132.78
 • stellarStellar (XLM) $ 0.090155
 • apecoinApeCoin (APE) $ 5.76
 • quant-networkQuant (QNT) $ 141.80
 • crypto-com-chainCronos (CRO) $ 0.077828
 • nearNEAR Protocol (NEAR) $ 2.30
 • filecoinFilecoin (FIL) $ 5.03
 • lido-daoLido DAO (LDO) $ 2.07
 • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.236899
 • vechainVeChain (VET) $ 0.023045
 • hedera-hashgraphHedera (HBAR) $ 0.064301
 • internet-computerInternet Computer (ICP) $ 5.67
 • decentralandDecentraland (MANA) $ 0.732497
 • fantomFantom (FTM) $ 0.480125
 • axie-infinityAxie Infinity (AXS) $ 10.60
 • aaveAave (AAVE) $ 80.81
 • eosEOS (EOS) $ 1.05
 • the-sandboxThe Sandbox (SAND) $ 0.719575
 • elrond-erd-2MultiversX (EGLD) $ 42.77
 • flowFlow (FLOW) $ 0.989372
 • fraxFrax (FRAX) $ 0.999042
 • theta-tokenTheta Network (THETA) $ 1.01