Tether uitleg Cryptovaluta

Tether kopen

Tether kopen gaat tegenwoordig zeer gemakkelijk. Bij cryptoloket.nl hebben wij het samen met onze partners het zeer eenvoudig gemaakt om Tether te kopen en een wallet te plaatsen. USDT is een coin die u online kunt kopen met uw eigen bank.

[currencygraph currency1=”omg” currency2=”eur”]

 

[currencyprice currency1=”omg” currency2=”usd,eur,ltc,eth,jpy,gbp,chf,aud,cad”]

Tether: zegen of vloek in cryptoland?

De wondere wereld van de hedendaagse cryptomunten lijkt soms net een achtbaan. Het ene moment schiet de koers van een coin in rap tempo omhoog, waarna korte tijd later een soms ijzingwekkend steile en snelle daling volgt. Dit soort heftige koersbewegingen bieden natuurlijk volop kansen om interessante winsten te maken door op een laag koerspunt in te stappen om vervolgens je cryptovaluta weer te verkopen als een nieuwe piek wordt bereikt. Een dergelijke volatiliteit zorgt er daarentegen wel voor, dat het soms lastig is als je (een deel van) je investeringsgeld ergens tijdelijk wilt stallen op het moment dat je even geen nieuwe investeringskansen ziet. Natuurlijk kun je je coins verkopen, zodat het naar fiatgeld wordt omgezet en wordt overgemaakt naar je bankrekening. Maar dat is een vrij omslachtige methode. En het is een procedure die vaak meerdere dagen in beslag neemt, waardoor je mogelijk nieuwe investeringskansen misloopt.

Een stabiele cryptomunt

tetherZou het niet handig zijn als er ergens in het blockchainuniversum een oplossing voorhanden is, waarbij een waardevastheid van je coins gelijk is aan die van de Amerikaanse Dollar of de Euro? Die vraagt hebben de ontwikkelaars van tether zich ongetwijfeld ook gesteld. Het gevolg: een stabiele cryptovaluta, waarbij standaard 1 USD tether (afgekort USDT) gelijk staat aan 1 Amerikaanse Dollar en 1 Euro Theter (afgekort EURT) de waarde van 1 Euro vertegenwoordigt. Met andere woorden: als je bijvoorbeeld je Bitcoins om laat zetten naar Euro Theter, dan blijft de Eurowaarde van je tether coins gewoon in stand, totdat je besluit ze weer om te zetten naar een andere cryptovaluta. Omdat alles via de blockchain verloopt, kunnen transacties van en naar tether snel worden afgehandeld, waardoor je ook weer snel over je geld kunt beschikken op het moment dat je nieuwe investeringskansen in een of meer cryptovaluta ziet.

tether Niet te minen, wel te koop

In tegenstelling tot andere cryptomunten is het niet mogelijk om zelfstandig Tether coins te minen. De enige manier waarop ze ontstaan, is door ze bij het in het Chinese Hong Kong gevestigde bedrijf tether Limited te kopen. Om de waardevastheid van de coin in stand te kunnen houden, zegt het bedrijf toe, dat alle binnenkomende gelden op een speciale US Dollar of Euro bankrekening worden geparkeerd. Het dagelijkse totaalsaldo van deze bankrekeningen wordt vervolgens op de officiële website van tether gepubliceerd, zodat iedereen kan zien dat er voldoende geld in kas is om de stabiliteit van de munt te ondersteunen.

Bitcoin blockchain en Omni Layer

Om de onderlinge transacties foutloos in een grootboek vast te kunnen leggen, maakt Tether gebruik van de Bitcoin blockchain in combinatie met de Omni Layer technologie. Voor elke overboeking van en naar tether wordt dan ook standaard van het Omni Platform gebruik gemaakt. De Omni Layer is een volledig gedecentraliseerd open source platform waar inmiddels tal van crypto exchanges gebruik van maken. Maar ook zonder tussenkomst van een exchange kun je van dit platform gebruik maken, aangezien het ook moeiteloos en snel rechtstreekse peer-to-peer transacties tussen gebruikers onderling af kan handelen.

Het miljard gepasseerd

Met het oog op de praktische, nuttige functie van tether, heeft deze coin inmiddels een stevige positie in de wereld van de cryptovaluta’s ingenomen. Op het moment dat dit artikel werd opgesteld prijkte er een inmiddels imposant banksaldo van ruim 1,4 miljard Amerikaanse Dollars op de website van tether. Hieruit zou je dus op kunnen maken, dat handelaren in cryptomunten gretig en veelvuldig gebruik maken van tether en dat het een geliefd en alom geaccepteerd betaalmiddel in het crypto-universum is.

Ontstaansgeschiedenis

tether kopenToch zijn er ook tal van kritische geluiden rondom tether te horen. Tal van critici zetten namelijk hun vraagtekens bij de goede bedoelingen van de ontwikkelaars achter tether. En dat is zeker niet onterecht. Om die twijfel te begrijpen moeten we even teruggaan naar het verleden. tether heeft niet altijd tether geheten. De coin zag het levenslicht onder de naam Realcoin en de ontwikkelaars ervan waren van plan om met hun cryptomunt de concurrentiestrijd aan te gaan met Litecoin en Namecoin. Na niet al te lange tijd kwamen ze er echter achter, dat het uit zakelijk oogpunt niet bepaald lucratief was om hiermee verder te gaan en dus doopten ze hun coin om naar tether en wijzigden ze de functie van de munt.

tether en Bitfinex

Tot zover niets verkeerds. Maar er zijn bronnen, die een link leggen tussen tether en de cryptovaluta exchange Bitfinex. Deze laatstgenoemde is een ongereguleerde exchange, die inmiddels een forse boete van financiële toezichthouders in de Verenigde Staten kreeg toebedeeld. Amerikanen kunnen inmiddels ook geen geld meer overboeken tussen Bitfinex en hun bankrekening. De Amerikaanse autoriteiten hebben die optie namelijk geblokkeerd. In 2016 kwam Bitfinex daarnaast negatief in het nieuws vanwege een hack waarbij 119.756 BTC spoorloos verdween. En daar bleef het niet bij. In het najaar van 2017 werd duidelijk, dat er ook plotseling 30 miljoen tether bij de exchange gestolen was.

Het Bitfinex effect op tether

De bezorgdheid rondom tether heeft dus vooral te maken met het feit, dat achter deze cryptomunt dezelfde mensen schuil gaan al zij die verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen bij Bitfinex. De tether ontwikkelaars verzekeren de online community echter dat het twee volledig zelfstandige bedrijven gaat. Maar dat betekent niet automatisch dat tether niet in de problemen kan komen op het moment dat Bitfinex aanhouden geconfronteerd blijft worden met tal van incidenten. In de slipstream van dit soort zaken zou tether eveneens negatief in de spotlight kunnen komen te staan, wat de uiteindelijk de zo geliefde stabiliteit van de munt geen goed doet. In het verleden heeft Tether al eens kortstondig te maken gehad met zo’n incident. Toen wist de munt het vertrouwen onder haar gebruikers te herstellen.

Het banksaldo van Tether

Een tweede kritiekpunt zou het banksaldo van Tether zijn. Op de website wordt weliswaar een bedrag genoemd, wat de tegenwaarde van alle inmiddels in omloop gebrachte tether coins zou omvatten, maar geen enkele bezitter van Tether munten kan zelfstandig checken of dit bedrag daadwerkelijk ergens op een bakrekening geparkeerd staat. Je moet dus maar geloven dat de mensen van Tether Limited in Hong Kong de waarheid spreken. Er wordt weliswaar geschermd met regelmatige audits, die op de banktegoeden worden uitgevoerd, maar nergens op de Tether website valt te lezen wie die audits uitvoert, noch wordt er bewijsmateriaal getoond van succesvol uitgevoerde audits.

Beperkte transparantie

Met het oog op deze beperkte vorm van transparantie, is het best logisch dat je dan ook de volgende vraag stelt: waar staat dat geld precies gestald? Ook daar wordt geen duidelijkheid over gegeven. Wat inmiddels al wel duidelijk is, is dat de initiatiefnemers achter tether niet voor niets voor Hong Kong als thuisbasis hebben gekozen. Het is een belastingparadijs, waar de boekhoudkundige en fiscale verplichtingen – zeker met betrekking tot zakelijke activiteiten buiten de Chinese landsgrenzen – aangenaam beperkt zijn. Overigens bleek Hong Kong niet de eerste keus van de Tether-initiatiefnemers te zijn. Hun namen doken namelijk ook in de roemruchte Panama Papers op, waardoor duidelijk werd dat ze Tether Limited eigelijk eerst op de Britse Maagdeneilanden wilden vestigen. Je mag er dus gerust vanuit gaan, dat het vestigingsadres van tether in Hong Kong, niets meer is dan een brievenbus.

Rijk worden zonder kosten te rekenen?

Zoals eerder in dit stuk vermeld, besloten de initiatiefnemers hun aanvankelijke Realcoin om te katten naar Tether, omdat de eerstgenoemde niet lucratief genoeg bleek te zijn. Wie op dit moment echter de Tether website bestudeert, ziet dat men alleen maar 20 Dollar aan transactiekosten in rekening brengt op het moment dat tether eigenaren hun coins om willen laten zetten naar fiatgeld op hun eigen bankrekening. De kans is groot dat die 20 Dollar niets meer is dan de nominale kostenvergoeding voor een internationale wire transfer naar je bank. Rijk wordt Tether daar ongetwijfeld niet van. Maar wat is dan het nut van zo’n ingewikkelde bedrijfsconstructie in een belastingparadijs, vraag je je vervolgens ongetwijfeld af.

Profiteren van jouw centen

Welnu, het is weliswaar speculatie, maar zeker geen ondenkbaar scenario dat Tether Limited dat ruime miljard waar ze inmiddels de beschikking over heeft – net als bijvoorbeeld banken en pensioenfondsen – volop gebruikt om op tal van verschillende financiële markten wereldwijd mee te beleggen en dat er uiteindelijk momenteel slechts een fractie van de nominale inleg in cash ergens op een bankrekening beschikbaar is. Doordat al deze financiële activiteiten dan ‘officieel’ in Hong Kong plaats zouden vinden, kan tether Limited ongemoeid haar gang gaan en hoeft het bedrijf dus geen rekening te houden met lastige Amerikaanse of Europese regelgeving. Daar hadden de Thether initiatiefnemers per slot van rekening al eens kennis mee gemaakt met hun Bitfinex exchange.

Het gevaar van Tether

Is het hierboven geschetste mogelijke scenario kwalijk voor tether? Niet zolang alles op rolletjes blijft lopen. Stel dat tether Limited met groot deel van de binnenkomende gelden daadwerkelijk belegt om er zelf winst mee te kunnen maken, dan zou je zelfs kunnen zeggen dat het een erg slim zakelijk concept is, waarbij alle deelnemende partijen in het tether systeem voordeel behalen. Maar stel dat dit daadwerkelijk het verdienmodel van tether Limited is en dat plotseling de pleuris in cryptoland uitbreekt, waardoor iedereen zijn coins wil verkopen en er dus een soort van bankrun op Tether gaat ontstaan. Dan zijn grote problemen niet uitgesloten. Op zo’n moment zou namelijk duidelijk worden hoe het daadwerkelijk met de liquide positie van Tether gesteld staat. Tether speelt weliswaar voor bank, maar dat is het bedrijf absoluut niet! Er is dus helemaal geen sprake van een vangnet in de vorm van een depositogarantiestelsel als het mis gaat. Besluit Tether Limited op een slechte dag om de stekker eruit te trekken, dan is het niet ondenkbaar dat iedereen gewoon zijn geld kwijt is. Verhaal proberen te halen bij een postbus in Hong Kong heeft op zo’n moment ook geen enkele zin meer.

Tether adviezen voor dagelijks gebruik

Met het oog op het bovenstaande is het dan ook raadzaam om enige voorzichtigheid in acht te nemen als je Tether wilt gaan kopen of als je andere cryptovaluta om wilt zetten naar Tether. De belangrijkste adviezen, die we je in dat kader mee zouden willen geven zijn: spreid je risico door slechts een klein deel van je (crypto)bezittingen in Tether om te zetten. En als je tether absoluut tijdens je cryprotransacties wilt gebruiken, zorg er dan voor dat je zo kort mogelijk van het tether systeem gebruik maakt. Het idee waarop Tether gebaseerd is, is zeker niet verkeerd. Het zou echter niet verkeerd zijn, als er de komende tijd ook een aantal tether altcoin-varianten gelanceerd zouden worden. Een dergelijke marktwerking kan de veiligheid en betrouwbaarheid van deze systematiek dan alleen maar ten goede komen.

 • bitcoinBitcoin (BTC) $ 22,895.00
 • ethereumEthereum (ETH) $ 1,571.91
 • tetherTether (USDT) $ 0.999540
 • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00
 • bnbBNB (BNB) $ 310.21
 • xrpXRP (XRP) $ 0.399402
 • binance-usdBinance USD (BUSD) $ 1.00
 • cardanoCardano (ADA) $ 0.373689
 • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.092488
 • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.09
 • okbOKB (OKB) $ 37.16
 • solanaSolana (SOL) $ 23.76
 • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,566.07
 • polkadotPolkadot (DOT) $ 6.22
 • shiba-inuShiba Inu (SHIB) $ 0.000012
 • litecoinLitecoin (LTC) $ 93.95
 • avalanche-2Avalanche (AVAX) $ 19.58
 • tronTRON (TRX) $ 0.062100
 • daiDai (DAI) $ 0.999712
 • uniswapUniswap (UNI) $ 6.46
 • wrapped-bitcoinWrapped Bitcoin (WBTC) $ 22,811.00
 • cosmosCosmos Hub (ATOM) $ 13.12
 • chainlinkChainlink (LINK) $ 6.95
 • the-open-networkToncoin (TON) $ 2.28
 • leo-tokenLEO Token (LEO) $ 3.56
 • moneroMonero (XMR) $ 174.99
 • ethereum-classicEthereum Classic (ETC) $ 21.39
 • aptosAptos (APT) $ 16.47
 • bitcoin-cashBitcoin Cash (BCH) $ 132.95
 • stellarStellar (XLM) $ 0.090264
 • apecoinApeCoin (APE) $ 5.77
 • quant-networkQuant (QNT) $ 142.45
 • nearNEAR Protocol (NEAR) $ 2.30
 • crypto-com-chainCronos (CRO) $ 0.077746
 • filecoinFilecoin (FIL) $ 5.06
 • lido-daoLido DAO (LDO) $ 2.07
 • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.237407
 • vechainVeChain (VET) $ 0.023084
 • hedera-hashgraphHedera (HBAR) $ 0.064518
 • internet-computerInternet Computer (ICP) $ 5.71
 • decentralandDecentraland (MANA) $ 0.735681
 • axie-infinityAxie Infinity (AXS) $ 10.60
 • fantomFantom (FTM) $ 0.482137
 • aaveAave (AAVE) $ 80.99
 • the-sandboxThe Sandbox (SAND) $ 0.721143
 • eosEOS (EOS) $ 1.05
 • elrond-erd-2MultiversX (EGLD) $ 42.66
 • flowFlow (FLOW) $ 0.994432
 • fraxFrax (FRAX) $ 0.999533
 • theta-tokenTheta Network (THETA) $ 1.02