Wat is een Bitcoin adres?

Wat is een bitcoinadres

bitcoin walletBitcoin: voor zij die reeds een beetje thuis zijn in de wereld van de cryptovaluta, is het niet langer een onbekende term. Als je er echter nog nooit van hebt gehoord, maar er wel meer over zou willen weten, dan is de volgende informatie over wat Bitcoin precies is zeker interessant.

Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn eigenlijk een verzameling virtuele munteenheden die, net zoals gewone munteenheden (zoals de euro of dollar) gebruikt kunnen worden om te beleggen, te sparen of zaken te kopen. De Bitcoin was de allereerste cryptomunteenheid, en daarmee ook de bekendste.

Wat is de Bitcoin nu precies, wat kun je ermee doen en hoe ziet de toekomst van de munt er uit? Dergelijke en nog veel meer vragen verdienen een duidelijk antwoord als je er het beste uit wil halen – wat je doel ook is!

Wat is de Bitcoin?

De Bitcoin is een virtuele munteenheid die als het ware het begin markeerde van de opkomst van digitale valuta. Hoewel er tegenwoordig haast duizend verschillende virtuele coins in omloop zijn, allemaal met hun eigen karakteristieken en voordelen, telt de Bitcoin ongetwijfeld als de bekendste.

Een dergelijke munteenheid combineert het gemak van een een gewone munteenheid, maar gaat vooral op het vlak van veiligheid een stapje vooruit doen. Zo gaat het immers niet om écht geld dat je kan aanraken; het geld is helemaal virtueel, wat wil zeggen dat je er geen briefjes of munten van kan krijgen.

Het spreekt dan ook voor zich dat betalingen, beleggingen, enzovoort, met de Bitcoin volledig virtueel gebeuren. Dat wil zeggen, via het internet. De Bitcoin werkt eigenlijk op basis van een blockchain, een soort database met alle informatie over transacties die gedaan worden met de munt. De Blockchain fungeert als een soort verificatiesysteem waarmee financiële transacties afgehandeld kunnen worden. Het gevolg is dat alles in een extreem beveiligde omgeving gebeurt – en dat maakt cryptovaluta zoals Bitcoin dan ook zo populair!

Het belang van een Bitcoin adres

bitcoin wallet mogelijkhedenNet zoals je bij een bank een rekening kunt openen, kan je bij de Bitcoin gebruik maken van een adres. Dit is eigenlijk de virtuele locatie waar je Bitcoins kan verzenden en ontvangen, en deze is altijd uniek. Het adres waar je Bitcoins worden beheerd, wordt aangemaakt binnen je eigen Bitcoin wallet of portemonnee.

Als gebruiker kan je kiezen tussen twee verschillende soorten Bitcoin adressen. De meeste hiervan beginnen altijd met het nummer 1, dat duidelijk maakt dat er één toestel voor nodig is om de munt te verzenden. Een voorbeeld:

15KJMTunaXuSjGuVX68k4hZvG6Y7hqauy3

Daarnaast zijn er ook adressen die met het cijfer 3 beginnen, die ook wel ‘multi-signature’ adressen genoemd worden. Een voorbeeld hiervan is:

38ccq12hPFoiSksxUdr6SQ5VosyjY7s9AU.

Dergelijke codes houden in dat er toestemming nodig is van verscheidene apparaten als je bitcoins wil verzenden. Het is mogelijk om meer dan één persoon in zo’n wallet te hebben. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een groep werknemers of studenten. Wil één iemand van deze groep een bedrag Bitcoins verzenden uit de wallet, dan is daarvoor ook de goedkeuring van de andere personen nodig. Deze toestemming kan gegeven worden door een unieke pincode of wachtwoord te geven!

Een Bitcoin adres aanmaken

bitcoin wallet makenHoe dan ook heb je een wallet nodig om met Bitcoin te beginnen. Dit is in de meeste gevallen een programma of app op een PC of een mobiel apparaat, maar er zijn ook speciaal ontwikkelde concrete wallets, die je overal naartoe mee kan nemen.

Over het algemeen wordt gesteld dat hardware wallets veiliger zijn, aangezien je ze altijd bij je hebt. Elke wallet maakt een ontvangstadres aan voor de gebruiker, dat altijd uniek is. Het adres dient enkel gebruikt te worden als je effectief toegang hebt tot die wallet. Het wordt daarbij aangeraden om een back-up te van het adres te maken, en dus ook van je wallet. Zo’n back-up omvat meestal een recovery seed, dat bestaat uit twaalf woorden die toegang verlenen tot die wallet.

Een verduidelijking bij de verschillende soorten Bitcoin wallets en enkele voorbeelden, is hier wel van toepassing:

Hardware wallets

Een hardware wallet is de ideale oplossing voor zij die diefstal willen vermijden én een gebruiksvriendelijke opslagplaats willen hebben. Een dergelijke portemonnee lijkt in zekere mate op een kaartlezer van de bank, of een Digipass. Hij is relatief goedkoop en veilig, en is vooral van toepassing als je 250 euro of meer wil gebruiken voor de aankoop van cryptovaluta.

Voorbeelden:

Keepkey

Deze wallet is erg gemakkelijk in gebruik, en is afkomstig uit de VS. Dankzij het grote scherm en de eenvoudige bediening is dit een van de populairste oplossingen van het moment. Niet enkel Bitcoin, maar ook andere cryptovaluta zoals Litecoin en Ethereum, kunnen ermee bewaard worden.

Trezor

Eigenlijk was Trezor de allereerste hardware wallet, afkomstig uit Tsjechië. Het bedrijf SatoshiLabs ontwikkelde deze kleine, handige wallet, die over een overzichtelijk web-interface beschikt en als een soort van online bankrekening fungeert. Ook deze oplossing ondersteunt uiteenlopende cryptovaluta.

Ledger Nano S

Deze wallet werd, zoals de naam het zelf zegt, op de markt gebracht door Ledger, een Frans bedrijf. Het is zonder twijfel de populairste en beste oplossing voor het bewaren van cryptovaluta, juist dankzij de aanwezigheid van een wel erg geavanceerd interface. Ook deze optie kan gebruikt worden voor verschillende cryptovaluta, waaronder Bitcoin, ethers en Litecoin!

Software wallets

Software wallets zijn dan weer geen concrete apparaten, maar wel apps of programma’s die je op je mobiele toestel of computer kan downloaden en installeren. Meestal is dergelijke software erg eenvoudig te begrijpen en te gebruiken. Als bekendste voorbeeld is er de Exodus portemonnee.

Een software oplossing wordt meestal beschouwd als een eenvoudige, leuke wallet die perfect is voor beginners. Niettemin is het ook belangrijk te vermelden dat een dergelijke wallet niet meteen de veiligste oplossing is als je cryptovaluta, zoals Bitcoin, wil opslaan.

Ook onderscheidt een dergelijke wallet zich door het feit dat er een installatie voor nodig is. Zo moet je als gebruiker een back-up maken bij het downlanden en installeren ervan. Hiervoor vraagt men een code van twaalf woorden lang, die de recovery seed vormen. Het is aangeraden deze code, naast op je computer, ook te bewaren op een stukje papier. Deel deze code nooit met anderen, aangezien hij je toegang verleent tot jouw persoonlijke bitcoins. Als je computer crasht, of er doet zich een andere probleem voor, dan kan je de code gebruiken om je bitcoins alsnog te redden!

Voorbeelden:

Exodus wallet

De Exodus wallet kan zowel op Windows als Linux en MacOS geïnstalleerd worden, en is vooral interessant omdat het gaat om een all-in-one solution. Zo worden niet enkel Bitcoins, maar ook vele andere cryptovaluta door het programma ondersteund!

Electrum wallet

Deze wallet is dan weer de ideale oplossing voor gebruikers van Windows die al wat meer technische kennis hebben. Electrum is iets ouder maar zeker niet onpopulair, juist omdat het over erg veel functies beschikt.

Mycelium wallet

Ben je op zoek naar een wallet die je op je mobiele telefoon kan installeren, dan is Mycelium de oplossing. Deze portemonnee kan zowel op iOS als Android toestellen gebruikt worden, en is perfect als aanvulling op een hardware variant. Je kan Mycelium zowel op de Apple Appstore als de Google Playstore kopen.

Welke keuze je ook maakt, veiligheid staat centraal. Deel hoe dan ook nooit je recovery seed met andere mensen, want dan breng je je eigen bitcoins in gevaar. Zodra je de wallet geïnstalleerd hebt, is het natuurlijk nog een kwestie van de volgende logische stap te zetten: het aankopen van Bitcoins!

4. Bitcoins kopen: hoe moet het?

Bitcoins kopen kan op verschillende manieren, maar meestal gaat men daarvoor naar een wisselkantoor. Deze vragen een prijs van zo’n 2 procent op de huidige Bitcoin koers als betaling, en bieden doorgaans betalingsmethodes zoals Bancontact of creditcard. Als je van plan bent om veel in de Bitcoin te investeren, dan is het aangeraden om een hardware portemonnee te kopen. Hierop kan je de Bitcoins of andere cryptomunten veiliger bewaren.

Als je in Nederland Bitcoins wil kopen, dan ga je best naar btcdirect.eu, een website waarop je je moet registreren om er gebruik van te maken. Zodra dat gelukt is, krijg je binnen de zeven dagen een account toegewezen waarmee je Bitcoins kan kopen. Het is belangrijk om bij het kopen van Bitcoins je ontvangstadres te vermelden; met andere woorden, je wallet.

Als je dan Bitcoins gekocht hebt krijg je deze reeds binnen de tien minuten op je wallet! Het is beter om te beginnen met een relatief laag bedrag, aangezien het aankopen van Bitcoins volledig op eigen risico is. Als nieuwe gebruiker van de Bitcoin is het ook beter om eerst veel informatie over de koers en het gebruik ervan op te zoeken, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Waarom zou je je moeten aanmelden bij diensten zoals BTC Direct? De voordelen:

– Je account wordt geverifieerd binnen de zeven dagen
– Je kan gemakkelijk, veilig en snel betalen met Bancontact of CreditCard
– Je krijgt de aangekochte Bitcoins reeds binnen de 10 minuten in je wallet

De Bitcoin waarde en mogelijkheden

Net zoals bij elke andere munteenheid – virtueel of niet – is het belangrijk zoveel mogelijk over de valuta in kwestie te weten. Een van de belangrijkste aspecten daarvan is de waarde en koers van die munt. In het geval van de Bitcoin zegt men vaak dat de waarde ervan niet in de munt zelf ligt, maar eerder in de technologie die het gebruik ervan mogelijk maakt.

Specialisten zoals Lorne Lantz beschouwen de Bitcoin als een app van de blockchain waarin deze functioneert. Er zijn naar vermeend dan ook veel meer, minder bekende toepassingen die van een dergelijk gedecentraliseerd grootboek gebruik kunnen maken.

De allereerste toepassingen van de blockchain waren onder andere Storj, een dienst die ruimte op harde schijven verhuurde aan en liet verhuren door gebruikers, in ruil voor Bitcoins. Het internet kan dus eigenlijk op zijn geheel in grote mate verbeterd worden als de blockchain technologie overal zou worden geïntegreerd – wat de waarde van die technologie natuurlijk vele niveaus hoger tilt!

Het concept van blockchain technologie is op zich als minstens even oud als de Bitcoin zelf. Het is eigenlijk een grootboek – in het Engels: ledger – dat alle financiële transacties bevat. Elke gebruiker kan dit boek raadplegen of downloaden, en dat maakt die technologie juist zo veilig: als elke gebruiker een kopie van de blockchain bezit, is het risico op corruptie of fraude miniem.

De blockchain van Bitcoin is de meest voorkomende en bekendste, maar er zijn tot wel honderden verschillende vergelijkbare technologieën die voor andere cryptovaluta gebruikt worden.

Bitcoins voor ondernemers

De Bitcoin is echter niet enkel voor particuliere gebruikers een handig betaalmiddel. Ook bedrijven en ondernemers kunnen erbij baten. Steeds meer gaan organisaties betaalmiddelen zoals de Bitcoin accepteren en waarderen, en het grote aantal winkels en bedrijven die dat al doen in Nederland is daar het bewijs van.

Klanten kunnen dus in een gewone winkel afrekenen met cryptovaluta zoals de Bitcoin, wat het natuurlijk een populaire optie maakt. Dit is mogelijk doordat bedrijven die deze valuta accepteren, geen risico lopen: de Bitcoins worden immers meteen in euro’s omgezet, en tellen dus als écht geld dat overal gebruikt kan worden. Daarbij betaalt men als ondernemer geen transactiekosten – terwijl dat bij een pin transactie al snel 0,25 euro per transactie is. Het is dus niet alleen een eenvoudige en efficiëntie oplossing, het is ook een goedkope!

De Bitcoin: betalen in een nieuw jasje

Het is duidelijk dat cryptovaluta zoals de Bitcoin tal van voordelen bieden, zowel voor particuliere geïnteresseerden als voor ondernemers en zaken. Het bovenstaande overzicht geeft genoeg informatie over wat Bitcoins zijn, hoe je deze kan kopen en waar je ze kan opslaan – en dat maakt het gebruik ervan natuurlijk zoveel aangenamer en lonender.

Of je nu Bitcoins wil gebruiken om zelf online transacties te doen, om te sparen of gewoon om te beleggen, het gaat om een virtuele munteenheid die de basis vormt voor een nieuwe manier van betalen. En dat is iets waar iedereen voordeel uit kan halen!

 • bitcoinBitcoin (BTC) $ 22,938.00
 • ethereumEthereum (ETH) $ 1,574.59
 • tetherTether (USDT) $ 1.00
 • usd-coinUSD Coin (USDC) $ 1.00
 • bnbBNB (BNB) $ 310.98
 • xrpXRP (XRP) $ 0.399119
 • binance-usdBinance USD (BUSD) $ 1.00
 • cardanoCardano (ADA) $ 0.375186
 • dogecoinDogecoin (DOGE) $ 0.092829
 • matic-networkPolygon (MATIC) $ 1.09
 • okbOKB (OKB) $ 37.64
 • solanaSolana (SOL) $ 23.90
 • staked-etherLido Staked Ether (STETH) $ 1,568.56
 • polkadotPolkadot (DOT) $ 6.24
 • shiba-inuShiba Inu (SHIB) $ 0.000012
 • litecoinLitecoin (LTC) $ 94.67
 • avalanche-2Avalanche (AVAX) $ 19.74
 • tronTRON (TRX) $ 0.062502
 • daiDai (DAI) $ 0.999942
 • uniswapUniswap (UNI) $ 6.50
 • wrapped-bitcoinWrapped Bitcoin (WBTC) $ 22,844.00
 • cosmosCosmos Hub (ATOM) $ 13.24
 • chainlinkChainlink (LINK) $ 7.00
 • the-open-networkToncoin (TON) $ 2.28
 • leo-tokenLEO Token (LEO) $ 3.55
 • moneroMonero (XMR) $ 174.68
 • ethereum-classicEthereum Classic (ETC) $ 21.51
 • aptosAptos (APT) $ 16.58
 • bitcoin-cashBitcoin Cash (BCH) $ 133.83
 • stellarStellar (XLM) $ 0.090672
 • apecoinApeCoin (APE) $ 5.81
 • quant-networkQuant (QNT) $ 142.89
 • nearNEAR Protocol (NEAR) $ 2.32
 • crypto-com-chainCronos (CRO) $ 0.077878
 • filecoinFilecoin (FIL) $ 5.09
 • lido-daoLido DAO (LDO) $ 2.10
 • algorandAlgorand (ALGO) $ 0.238374
 • vechainVeChain (VET) $ 0.023262
 • hedera-hashgraphHedera (HBAR) $ 0.064663
 • internet-computerInternet Computer (ICP) $ 5.75
 • decentralandDecentraland (MANA) $ 0.736545
 • fantomFantom (FTM) $ 0.489484
 • axie-infinityAxie Infinity (AXS) $ 10.70
 • aaveAave (AAVE) $ 81.17
 • eosEOS (EOS) $ 1.05
 • the-sandboxThe Sandbox (SAND) $ 0.723738
 • elrond-erd-2MultiversX (EGLD) $ 42.64
 • flowFlow (FLOW) $ 1.00
 • fraxFrax (FRAX) $ 1.00
 • theta-tokenTheta Network (THETA) $ 1.02